woensdag 16 maart 2011

Nu al succes met de DOCG status (Conegliano Valdobbiadene)


Ondanks de recessie is de verkoop van de Conegliano Valdobbiadene DOCG, de Superior categorie van Prosecco  in 2010 sterk gestegen. Met bijna 61 miljoen flessen halen ze een omzet van 380 miljoen euro. Met deze cijfers en groei kan men wel stellen dat de type aanduiding DOCG goed ontvangen is.

De Conegliano Valdobbiadene DOCG Superior is een wijn die internationaal succes geniet maar nog steeds “hand-made” is. Dit geldt men name voor de 2010 vintage. Hierbij wordt in het gebied wijnrank voor wijnrank gekeken en gewacht totdat de druiven perfect rijp zijn. Een complex proces.

Voordat de Prosecco producten uit het DOCG gebied gaan oogsten/plukken, komen er diverse vergaderingen aan te pas. Ook wel het “pre-harvest assembly” genoemd. In deze bijeenkomsten tussen de boeren en handelaren (consortium) praat men in detail over de staat en kwaliteit van de druiven. Maar nog belangrijker, wanneer men over mag/kan gaan tot het plukken van de druiven. Dit wordt in een technische vergadering bepaald per wijnrank/gebied.

Ondanks de diepe recessie is de productie en verkoop van de wijnen uit Conegliano-Valdobbiadene blijven groeien. Alleen al in de eerste 8 maanden van 2010 is er 317000 HL wijn geproduceerd en gebotteld. Hiermee kan met stellen dat het besluit de aanduidingen van de prosecco gebieden (DOCG-DOC-IGT) te wijzigen, positief is ontvangen.

Waar komt deze succes nou vandaan? Volgens het Consortium is het antwoord voorzichtigheid en behoedzaamheid. Juist door niet gelijk de prijzen enorm te verhogen in de hoop succes te behalen. Volgens de president van het Consortium Franco Adami, is het van belang om prijsschommelingen te voorkomen. Dit kan men realiseren door harmonie binnen de regio te krijgen.

Bron: Prosecco.it

Wij zijn benieuwd of deze prosecco docg producenten inderdaad hun prijzen op pijl kunnen houden. Een deel van de DOC en IGT prosecco’s hebben al een kleine prijsstijging doorgemaakt. Echter zijn dit vooral de handelaren die deze prijzen doorberekenen. Kan het Consortium genoeg invloed uitoefenen op de handel?